Opadanje kose se često dovodi u vezu sa nedostatkom određenih vitamina u organizmu. Nedovoljan unos hranljivih materija, nepravilna i neredovna ishrana, kao i rigorozne dijete za posledicu mogu imati mnoga oboljenja i poremećaje, a jedan od njih je i gubitak kose.

Medicinska nauka poslednjih godina posebnu pažnju posvećuje ishrani i njenoj ulozi u lečenju ćelavosti. Vitamini i minerali poput vitamina A, B, C, D i E, gvožđa, selena i cinka od velikog su značaja za normalan i zdrav rast kose. Stoga nije teško povezati opadanje vlasi sa njihovim nedostatkom.

Uloga vitamina u rastu kose

Vitamini igraju ulogu u ćelijskom prometu i zbog toga su glavni elementi normalnog ciklusa rasta dlake.  Iako još uvek nije sasvim jasno kako utiču na razvoj folikula i funkciju imunoloških ćelija, taj uticaj se ne sme zanemariti. U krajnjem slučaju, nedostatak vitamina predstavlja faktor rizika i povezan je sa razvojem, prevencijom i lečenjem alopecije.

Vitamin A

Dok se opadanje kose uglavnom dovodi u vezu sa nedostatkom određenih vitamina, kod vitamina A je suprotan slučaj. Preteran unos vitamina A i njegova povišena koncentracija u organizmu može biti uzrok gubitka kose.

Vitamin A igra ulogu u normalnom stvaranju sebuma. To je masna supstanca koju proizvode lojne žlezde i koja omogućava da vlasi ne budu suve, slabe i da zbog toga opadaju. Najveću koncentraciju vitamina A imaju namirnice poput šargarepe, spanaća, kajsija i tamnog voća. Zbog toga se posebno savetuje umeren unos ovih namirnica.

Vitamin B

Kada se govori o vitaminu B, tada se uglavnom misli na kompleks vitamina. Značajan uticaj na normalan rast zdrave kose imaju vitamini B12, B7, B3 i B5. Jedan od najpoznatijih vitamina za rast kose je biotin (vitamin B7). Neka istraživanja su potvrdila vezu između nedostatka biotina i opadanja kose. Međutim, izuzetna je retkost da neka osoba ima manjak biotina u organizmu, jer je on u sastavu velikog broja namirnica kao što su žitarice, meso, bademi, banane, riba, morski plodovi i lisnato zeleno povrće.

Ostali B-vitamini pomažu u stvaranju crvenih krvnih zrnaca, odnosno eritrocita, koji nose kiseonik i hranljive sastojke do vlasišta i folikula dlake. Životnjska hrana je jedini dobar izvor vitamina B12, na primer, pa se vegeterijancima savetuje da ovaj vitamin unose kroz suplemente.

Vitamin C

Vitamin C je neophodan za stvaranje kolagena, belančevine koja je važna za regeneraciju kose i koja usporava njeno starenje. Kao moćan oksidans, vitamin C igra veliku ulogu u smanjenju oksidativnog stresa koji izazivaju slobodni radikali. Kada je smanjen nivo ovog vitamina u organizmu, onda on ne može da odbrani dlaku od slobodnih radikala, koji blokiranju njen rast i dovode do preranog starenja.

Vitamin C takođe pomaže telu da apsorbuje gvožđe, mineral neophodan za rast kose. Dobri izvori vitamina C su jagode, paprika, krompir, kupus, kao i svo citrusno voće.

Vitamin D

Vitamin D stimuliše folikule dlake da rastu, pa kada ga u telu nema dovoljno, to može uticati i na kosu. Manjak vitamina D često se povezuje sa autoimunim oboljenjem alopecia areata, koje je poznato po opadanju kose na pečate.

Neka istraživanja su pokazala da osobe koje imaju alopeciju areata imaju značajno niži nivo vitamina D u odnosu na ljude koji nemaju ovo oboljenje.

Osim gubitka kose, osobe sa manjkom ovog vitamina mogu osećati promene raspoloženja, biti sklonije depresiji i anksioznosti. Neki od simptoma su još i sporo zaceljivanje rana, slabost mišića i malaksalost, hipertenzija, stalni umor, bol, pa čak i neplodnost.

Vitamin D se može nadomestiti povećanim unosom namirnica koje ga sadrže u visokom procentu, kao i suplementima. Poželjno je da se suplementi uzimaju uz obroke, pogotovo uz veliku količinu zdravih masti. Masnoća pomaže da se vitamin D apsorbuje u organizmu. Dobri izvori dijetalnih masti su avokado, jaja, orasi, sir, kao i neke ribe poput lososa, pastrmke i sardine.

Vitamin D treba potražiti u mleku, žitaricama, ribi i svinjetini.

Vitamin E

Slično vitaminu C, vitamin E je antioksidans koji može sprečiti oksidativni stres. Semenke suncokreta, bademi, brokoli, spanać, maslinovo ulje i avokado su dobri izvori vitamina E.

Gvožđe i cink

Iako ne spadaju u vitamine, već u minerale, gvožđe i cink su izuzetno važni nutrijenti čiji manjak u organizmu može dovesti do opadanja kose. Gvožđe pomaže crvenim krvnim ćelijama da nose kiseonik do svih ćelija u telu, pa i do folikula dlake. To ga čini važnim mineralom za mnoge telesne funkcije, uključujući rast kose. Nedostatak gvožđa se definiše kao anemija, oboljenje koje za jedan od glavnih simptoma ima upravo opadanje kose. Žene su češće pogođene anemijom od muškaraca. Da biste povećali nivo gvožđa u telu pojačajte unos namirnica koje imaju ovaj mineral u sebi u izobilju. To su sva crvena mesa, školjke, ostrige, jaja i zeleno lisnato povrće.

Cink je mineral sa velikom regenerativnom moći. Uz to on pomaže rad lojnih žlezdi i stvaranje sebuma, održava dlaku zdravom i onemogućava da kosa bude suva i lomljiva. Medicinska istraživanja su pokazala da upravo nedostatak ovog minerala za posledicu ima slabljenje kose i njeno opadanje.

Sa druge strane, postoje podaci o tome da preteran unos suplemenata cinka može imati isti efekat, odnosno izazvati gubitak vlasi. Zbog toga se preporučuje regulisanje nivoa cinka u organizmu prirodnim putem, kroz ishranu. Namirnice koje sadrže ovaj mineral u znantnom procentu su semenke bundeve, pšenica, govedina i ostrige.

Presađivanje kose kao rešenje

Kada se utvrdi da je uzrok opadanja kose u nedostatku vitamina, a ne u nekom drugom medicinskom razlogu, treba se usredsrediti na rešenje problema. Izbalansirana ishrana i svakodnevni unos hranljivih materija, u većini slučajeva će dovesti kosu do pređašnjeg sjaja i gustine.

Međutim, kada ni promene u ishrani ne daju rezultate (ili kada je potrebno mnogo vremena da se uspostavi normalan rast kose), rešenje treba potražiti u transplantaciji kose. Moderne, bezbolne i proverene metode presađivanja vlasi poput najsavremenije DHI tehnike veoma brzo vraćaju prirodan izgled kose.