Medicina je odavno pronašla vezu između opadanja kose i niskog nivoa gvožđa u krvi. Ovo stanje, poznato kao anemija nastaje kada osoba nema dovoljno gvožđa u svom telu ili kad telo iz nekog razloga ne može da apsorbuje ovaj mineral.

Pored glavnih simptoma kao što su bledilo, gubitak daha, umor, malaksalost i opšta slabost, kod pojedinih osoba može doći do gubitka kose.

Opadanje kose zbog nedostatka gvožđa javlja se zbog uticaja koji nivo gvožđa u krvi može imati na ćelije folikula dlake. Nizak nivo gvožđa usporiće njihov rast i onemogućiti na taj način i normalan rast kose. To dalje sa sobom povlači i slabljenje korena dlake, a samim tim i pojačano opadanje.

Uzroci i simptomi anemije

Anemija je stanje koje se nikako ne sme olako shvatiti, a neretko je i sama simptom nekih ozbiljnijih i prikrivenih oboljenja. Česta je kod žena u periodu menstruacije, pogotovo ako je  neprirodno obilna i bolna. Pad gvožđa u organizmu mogu izazvati i neki crevni poremećaji kod kojih se gubi krv ili pak smanjuje sposobnost apsorpcije vitamina i minerala. Nije retkost ni u trudnoći, a može biti i posledica upalnih procesa u organizmu, kao što je, na primer, reumatski artritis.

Gvožđe je mineral koji ima ključnu ulogu u stvaranju hemoglobina, jedinjenja koje prenosi kiseonik do ćelija i koje je zbog toga od esencijalnog značaja za zdravlje organizma. Osoba koja ima anemiju lako se može prepoznati po sledećim simptomima: bleda koža, lomljivi nokti, ubrzan rad srca i čak bol u grudima, gubitak daha, nedostatak energije, umor i malaksalost. Premda se ne ubraja u tipične simptome anemije, opadanje kose takođe se javlja kao posledica niskog nivoa gvožđa u krvi.

Anemija i opadanje kose

Anemija se najčešće povezuje se opadanjem kose kod žena, mada nije isključeno da pogodi i muškarce. Gubitak vlasi koji počinje kao proređivanje kose na srednjem delu vlasišta i nastavlja povlačenjem zalistaka na liniji kose duž čela poznat je kao androgenetska alopecija ili ćelavost ženskog tipa.

Opadanje kose usled nedostatka gvožđa treba povezati sa slabim dotokom kiseonika do korena kose. Zbog toga je povećana osetljivost folikula dlake, a rast ćelija usporen ili čak onemogućen.

Iako medicinska istraživanja nisu potvrdila da je nedostatak gvožđa glavni uzrok opadanja kose, kod većine žena sa ovim problemom evidentirana je i anemija.

Kako se leči?

Ukoliko mislite da je prekomerno opadanje kose uzrokovano anemijom, obavezno se posavetujte sa lekarom. Pored provere nivoa gvožđa u krvi, lekar će najverovatnije tražiti testiranje nivoa feritina, proteina koji pomaže u skladištenju gvožđa u organizmu. Više o gubitku kose i niskom feritinu možete pročitati ovde.

Opadanje kose zbog nedostatka gvožđa nije trajno. Međutim, veoma je važno pristupiti rešenju problema sa obe strane, odnosno lečeći i uzrok i posledicu. Ovo znači da osoba mora istovremeno posvećeno raditi na povećanju nivoa gvožđa u organizmu i na oporavku kose.

Lečenje anemije

Najbolji način da zaustavite dalji gubitak kose jeste da izlečite anemiju. Naoružajte se strpljenjem, jer je lečenje anemije dugotrajan i spor proces. Moraćete da uložite sve napore i da delujete invazivno na više polja. Ukoliko je pitanju drastični pad novoa gvožđa, lekar će vam preporučiti dodatke ovog minerala.

Suplementi

Svakodnevno uzimanje suplemenata pomoći će vašem telu da tokom vremena obnovi zalihe gvožđa. Kod nekih osoba normalan nivo bude dostignut nakon tri, kod nekih nakon šest meseci. Upornost i strpljenje moraju biti vaši glavni saborci u ovoj bitki.

Injekcije gvožđa

Pored suplemenata, lekar može propisati i injekcije gvožđa. Ovo je brži put do izlečenja, ali se preporučuje samo kod onih osoba koje pokazuju ozbiljnu slabost ili pak pate od Kronove i sličnih bolesti, koje onemogućavaju pravilnu apsorpciju gvožđa.

Promene u ishrani

Promena u ishrani je neophodan korak u procesu izlečenja kod anemičnih osoba. Poželjan je svakodnevni unos namirnica bogatih gvožđem. To se pre svega odnosi na crvena mesa, džigericu, piletinu, ali i ribu. Zeleno lisnato povrće i mahunarke su izuzetan prirodan izvor gvožđa.

Džigerica treba da bude na vašem meniju najviše tri puta nedeljno, jer u sebi sadrži visoku koncentraciju vitamina A, jednog od retkih vitamina čiji povišen nivo u organizmu može izazvati opadanje kose. Najbolje će biti da džigericu pripremate sa zelenim povrćem, te tako napraviti obrok sa visokim unosom gvožđa.

Od povrća se posebno preporučuje grašak, pasulj, boranija, cvekla, ali i spanać, brokoli, kupus i kelj. Ukoliko iskombinujete ove namirnice dobićete i gvožđe u izobilju i vitaminsku salatu.

Potražite gvožđe i u koprivi. Ova biljka je odlična za krvnu sliku, a možete je uzimati na više načina: kao čaj, u vidu svežeg soka, u kapsulama ili kapima rastvorenim u vodi.

Oporavak i ponovni rast kose

Uporedo sa tretiranjem anemije, veoma je važno da negujete kosu na adekvatan način. Pored upotrebe odgovarajućih šampona, balzama i maski za jačanje korena kose, na raspolaganju su vam mnogi drugi tretmani njenog ponovnog rasta.

Lekari mogu preporučiti medikamente koje produžavaju fazu rasta dlake. Pored preparata i lekova, uvek se možete odlučiti i za hirurški zahvat.

Jedno od najefikasnijih rešenja sasvim izvesno je transplantacija kose. Savremenim, bezbolnim i izuzetno uspešnim tehnikama presađivanja kose možete veoma brzo doći do svoje pređašnje frizure. Posebno se preporučuje metoda poznata kao ručna transplantacija. U zavisnosti od toga koliko područje vlasišta se tretira, može se obaviti u dve etape, a rade je vrhunski stručnjaci iz ove oblasti. Kod manuelne transplantacije se oštećuje mnogo manje okolnih folikula, a nežnim i preciznim uzimanjem transplantanata prave se male rane koje spontano zaceljuju. Na ovaj način, oporavak od operativnog zahvata traje kratko, te je osoba spremna da se brzo vrati svom normalnom životu.