Gljivične infekcije su jedan od češćih uzroka ćelavosti. Iako opadanje kose zbog gljivica ume da bude traumatično, pre nego što se fokusirate na oporavak kose, veoma je važno da zaustavite širenje gljivične infekcije. Samo na ovaj način ćete sprečiti dalje opadanje vlasi.

Većina infekcija izaziva svrab i crvenilo, a ponekad i gnoj. Primenom specijalizovanih krema ili masti ili upotrebom lekovitog šampona izlečenje je dugotrajno i teško, ali i te kako moguće.

Šta su gljivice?

Gljivice su eukariotski jednoćelijski ili višećelijski organizmi koji izazivaju apsorpciju organskog materijala u kom rastu. Gljivične infekcije su poznate kao uporne i dosadne i teško se leče. Medicina ima naziv za infekcije kose izazvane gljivičnim agensima – to je je trihomikoza. 

Iako je narušena estetika u vrhu problema osobe koja pati od trihomikoze, važno je napomenuti da teži oblik ove infekcije može uzrokovati ozbiljnu upalu i komplikacije sa strašnim posledicama.

Gljivične infekcije koje uzrokuju gubitak kose mogu se svrstati u 3 glavna tipa. To su dermatofiti, malasezija i gljivice koje izazivaju piedru.

Tinea capitis

Najčešća infekcija izazvana gljivicom iz roda dermatofita (dermatophytes) jeste tinea capitis. Zbog prstenastog ili kružnog oblika infekcija se naziva još i ringworm, prema engleskom ring – što znači prsten. Još jedan naziv za ovu infekciju vlasišta je lišaj. Simptomi upale mogu biti različiti, ali obično se javljaju kao ljuskavi pečati na glavi koji svrbe. Iako uglavnom pogađa decu uzrasta između 5 i 10 godina, ovo stanje je prisutno u svim starosnim grupama, posebno kod muškaraca.

U nekim slučajevima tinea capitis rezultira jakom upalom na mestu infekcije koja može izazvati ožiljke ili trajni gubitak kose. Tada je presađivanje kose najbolje rešenje. Pošto se vlasište i koža glave tretiraju medikamentnim šamponima i lekovima, te izleče od gljivica, savremenom metodom FUE translpantacije može se povratiti prirodan izgled kose.

Simptomi

Tinea capitis se menifestuje kao jedan ili više zaobljenih pečata od oljuštene kože na kojima se dlaka raspala. Pečati se postepeno proširuju i povećavaju i na njima se mogu primetiti male crne tačkice. Kosa je krhka i lomljiva, lako opada. Inficirana mesta su osetljiva i bolna.

Kada treba potražiti pomoć lekara?

Ako vašem detetu pojačano opada kosa, koža glave se ljušti, a vlasište svrbi, vreme je da posetite lekara. Od izuzetnog je značaja da se postavi tačna dijagnoza i da se počne sa brzim i odgovarajućim lečenjem.

Tretman protiv gljivica na vlasištu uključuje lekove koji se uzimaju oralno, ali i šampone i kreme kojima se lokalno tretira infekcija.

Kako se prenosi?

Tinea capitis je zarazna infekcija i može se širiti na sledeće načine:

– sa čoveka na čoveka: i to direktnim kontaktom kože sa kožom zaražene osobe.

– sa predmeta na čoveka: ako osoba dođe u kontakt sa predmetima ili površinama koje je zaražena osoba ili životinja dodirnula, poput odeće, peškira, posteljine, češlja i slično.

– sa životinje na čoveka: psi i mačke su često nosioci infekcije, mada se zaraza može preneti na čoveka i sa krave, koze, svinje ili konja. Dete se može zaraziti ako mazi ili drži životinju koja je već zaražena.

Faktori rizika

Iako ova gljivična infekcija može da pogodi ljude svih uzrasta, bez obzira na pol, postoje neke grupe koje su sklonije ovom stanju.

U rizične grupe spadaju deca predškolskog i školskog uzrasta, pogotovu ona u kolektivima – u školama, dečjim centrima i vrtićima gde se infekcija lako širi bliskim fizičkim kontaktom.

Gljivice najbolje uspevaju u vlažnim uslovima, te postoji veći rizik za njihovo pojačano razmnožavanje ukoliko je kosa dugo mokra ili vlažna.

Ukoliko ste imali neku povredu u predelu vlasišta spadate u rizičnu grupu. Takođe, deca i odrasli koji imaju kućne ljubimce imaju većih šansi da se zaraze.

Prevencija

Tinea capitis je gljivična infekcija koju je izuzetno teško sprečiti, jer su gljivice koje ga izazivaju uobičajene i veoma zarazne. Međutim, možete smanjiti rizik od infekcije na sledeći način:

Podizanjem svesti o gljivičnim infekcijama. Vaspitajte svoju decu tako da uvek budu na oprezu i svesni rizika od lišajeva kada se igraju sa životinjama, na primer.

Redovno perite kosu. Osnova lične higijene jeste redovno šamponiranje i pranje kose. Vodite brigu o čistoći kose i kože glave deteta, posebno nakon šišanja.

Održavanjem urednosti i čistoće. Budite sigurni da vaše dete često pere ruke kako bi izbeglo širenje infekcije. Održavanje čistoće zajedničkih prostorija u kući, ali i u školama, teretanama i svlačionicama je od suštinskog značaja.

Izbegavajte zaražene životinje. Infekcija kod životinja je vidljiva i često izgleda kao mrlja ili fleka na koži na kojoj nedostaje krzno. U nekim slučajevima, međutim, možda nećete primetiti znake bolesti. Zbog toga je važno da veterinar redovno proverava vaše kućne ljubimce i domaće životinje sa kojima dolazite u kontakt.

Ne delite lične predmete. Naučite svoju decu da ne dozvoljavaju drugima da koriste njihovu odeću, peškire, četke za kosu ili druge lične predmete, kao ni da takve stvari pozajmljuju od drugih.

Druge gljivične infekcije koje izazivaju opadanje kose

Pored gljivičnog oboljenja tinea capitis koje izazivaju gljivice poznate kao dermatofiti, postoje još neke infekcije koje mogu biti uzrok opadanja kose.

Malasezija kao glavni uzrok nastanka peruti

Gljivica malasezija može izazvati gubitak kose i pogoršati androgenu alopeciju. Ovo se odvija po jednostavnom mehanizmu kada gljivica poveća već prisutnu hroničnu upalu vlasišta. Malasezija je glavni uzrok za nastanak peruti. Izgled peruti je svima poznat: to su pahuljaste bele ili žućkaste ljuspe na kosi. Neretko se u predelu vlasišta javlja i osip, svrab praćen grebanjem (ono dalje izaziva opadanje kose). 

Piedra

Poznato pod nazivom trihomikoza nodularis ovo gljivično oboljenje manifestuje se razvojem tvrdih čvorića na vlaknima kose. Postoje dve osnovne vrste piedre: crna piedra i bela piedra, a razlika se odnosi na boju kvržica formiranih na vlasima. Crna piedra nastaje zbog gljivice Piedraia hortae i uglavnom se nalazi u tropskim zemljama. Evropljane i Amerikance češće pogađa bela piedra, koju izaziva  Trichosporon beigelii.

Infekcija piedrom može zahvatiti vlasište, ali i dlake u predelu genitalija i čitavog tela. Piedra je uglavnom bezopasna, a kod jačih infekcija vlasi slabe i lako opadaju. Tako je jedna od posledica ovog oboljenja difuzno opadanje kose.

Lečenje uglavnom treba započeti brijanjem pogođenih područja. U tretman se obavezno uključuju antigljivične kreme poput ketokonazola.

Oporavak kose nakon gljivičnih infekcija

Lečenje infekcija izazvanih gljivicama je dugotrajno, naporno i zahtevno. Osim lekova, veoma je važno održavanje lične higijene. Kosa koja je opala zbog gljivica u većini slučajeva može ponovo izrasti, pošto se vlasište izleči od infekcije. Međutim, kod težih oblika gubitak može biti trajan.

Najbolji način da se povrati pređašnji izgled jeste transplantacija kose. Postoji nekoliko modernih i bezbolnih tehnika presađivanja, kojima se može odrediti gustina i smer rasta nove kose. Pored ručne transplantacije, postoji i safirna perkutan tehnika pri kojoj se koriste specijalne igle. Nakon zahvata nastaju male rane iza kojih uglavnom ne ostaju ožiljci. Tako osoba nakon par dana može nesmetano da se vrati normalnom društvenom životu i svojim porodičnim i poslovnim obavezama.