Opadanje kose se često javlja kod pacijenata koji pate ili se oporavljaju od neke bolesti. Pored brojnih briga i problema koje prate bolest, gubitak kose može doći kao dodatan stres i razlog za anksioznost.

Bolesti koje izazivaju opadanje kose

Brojna patološka stanja mogu izazvati opadanje kose, a gubitak kose može biti znak neke ozbiljne bolesti.

Kao najčešći uzroci slabljenja kose i opadanja javljaju se bolesti štitne žlezde, alopecija areata, različite gljivične infekcije vlasišta, kao i neke vrste lupusa.

Iako nisu direktan razlog gubitka kose, hipertenzija, depresija, artritis, kancer i kardiovasklularne bolesti mogu za posledicu imati opadanje kose zbog terapije koja se koristi u njihovom lečenju.

Alopecia areata

Bolest koja se najčešće dovodi u vezu sa opadanjem kose je autoimuno oboljenje alopecia areata. U pitanju je specifično stanje organizma, kada imuni sistem napada zdrave ćelije tela. U ovom slučaju, to su folikule dlake. Ovaj vid ćelavosti lako je prepoznati po pečatima ovalnog i okruglog obilka. Može se razviti postepeno, ali i naglo, što je posebno traumatično za osobu koja ga doživljava.

Kod blažeg oblika bolesti, koji karakteriše nekoliko pečata na vlasištu, oporavak je spontan, a nova kosa izrasta nakon šest meseci do godinu dana. Međutim, alopecia areata je oboljenje sa tendencijom navraćanja. To znači da osobe koje jednom obole mogu ponovo oboleti, nakon što izraste nova kosa. Važno je znati da u tom slučaju može doći do trajnog oštećenja folikula dlake. Iz jednom uništenih folikula ne mogu rasti nove vlasi.

Ovakav problem najefikasnije rešava presađivanje kose. Savremenim i bezbolnim tehnikama stručni tim uzima transplantate ručno ili posebnim instrumentima i implementira ih na ćelava područja. Alopecija može zahvatiti i obrve, trepavice, pa čak i dlake po čitavom telu. Tada vam lekar može predložiti transplantaciju obrva ili brade. Više o tome pročitajte na sledećem linku.

Bolesti štitne žlezde

Opadanje kose zbog bolesti štitne žlezde je česta pojava. Bez obzira na to da li je reč o prekomernom ili nedovoljnom lučenju hormona, slaba, beživotna kosa koja opada dolazi kao znak da nešto nije u redu sa tiroidnom žlezdom.

Za razliku od alopeije areata, gde se opadanje kose javlja u pečatima, ovde evidentiramo gubitak kose difuznog tipa. To znači da osoba ostaje bez kose u predelu celog vlasišta. Adekvatna hormonska terapija dovešće do poboljšanja u radu štitnjče, te popraviti i stanje u kom se kosa nalazi. Postepeno dolazi do rasta nove kose, ali postoji izvesna opasnost da to neće biti dlaka jednakog kvaliteta, pa ni strukture i boje.

Gljivične infekcije vlasišta (tinea capitis)

Gubitak kose koji prati crvenilo i svrab na vlasištu ukazuje na neko gljivično oboljenje. Najčešća gljivična infekcija je tinea capitis, koja je kružnog, odnosno prstenastog oblika, pa se naziva još i ringworm (prema engleskom ring – što znači prsten).

Jasan znak da je vlasište napala gljivica iz roda dermatofita (dermatophytes) jesu ljuskavi pečati na glavi koji svrbe. Kod ozbiljnijih upala koje se ne tretiraju adekvatno mogu nastati i ožiljci u područjima zahvaćenim infekcijom, što za posledicu ima trajni gubitak dlake.

Ovo je takođe indikacija za presađivanje kose. Stručnjaci iz ove oblasti preporučuju najpre da se potpuno izleči infekcija, pa tek onda pristupi transplantaciji. Zbog osetljivosti vlasišta najčešće biraju ručnu transplantaciju, jer je to nežna i delikatna metoda. Kod ovog zahvata se ne koriste instrumenti sa mikromotorom, već lekar usavršenom manuelnom tehnikom uzima transplantate.

Poremećaji ishrane – anoreksija i bulimija kao uzročnici gubitka kose

Medicina je odavno uspostavila vezu između načina ishrane i opadanja kose. Kod ekstremnih i rigoroznih dijeta, kada se telo iscrpljuje i ne dobija dovoljnu količinu hranljivih materija, slabljenje i gubitak kose su neminovni. Neuhranjenost kao posledica anoreksije dovodi do iscrpljivanja zaliha proteina u organizmu. Zbog toga telo preusmerava sve vitamine i nutrijente ka vitalnim organima. Kosa nije na toj listi prioriteta, te tako hranjive materije koje se obično koriste da bi kosa rasla i bila zdrava ne stižu do folikula dlake. Zbog toga dolazi do poremećaja u normalnom ciklusu rasta vlasi. Kosa prerano ulazi u fazu mirovanja, odnosno telogenu fazu. Njeno prekomerno opadanje koje pritom nastaje naziva se telogen efluvijum.

Do istog stanja dolazi i u slučaju bulimije. Nedostatak vitamina i hranljivih materija udružen sa emocionalnim i fizičkim stresom zbog poremećaja ishrane dovešće do difuznog opadanja kose.  Za neke pacijente ovo može biti posebno traumatično, te uticati na celokupni oporavak. Problem sa samopouzdanjem, zabrinutost zbog izgleda i kilograma pojačaće se sa proređenom kosom.

Lupus i opadanje kose

Lupus je još jedna autoimuna bolest kod koje može doći do opadanja kose. Kod ovog oboljenja prirodni sistem zaštite tela napada sopstvena tkiva, izazivajući hroničnu upalu. Ovaj imuni odgovor može uticati na mnoge delove organizma, uključujući organe, zglobove, krvne ćelije i kožu. Kada imunitet napadne folikule dlake unutar kože, to može prouzrokovati njeno slabljenje i stanjivanje. Pored toga, mnogi lekovi koji su propisani za lečenje lupusa takođe mogu doprineti gubitku kose.

Policistični jajnici kao razlog opadnja kose

Sindrom policističnih jajnika je stanje koje karakteriše razvoj brojnih malih cista na jajnicima. Iako ove ciste nisu direktno štetne za zdravlje pacijentkinje, oni narušavaju hormonalnu ravnotežu, te tako izazivaju mnogo različitih komplikacija. Jedna od njih je i gubitak kose, koji dolazi kao uobičajena nuspojava uzrokovana prevelikom proizvodnjom androgena.

Ovaj endokrini poremećaj nastaje iz nepoznatih razloga, a glavna odlika mu je enormna produkcija androgena u jajnicima. Pored kose koja opada, osoba može dobiti na težini, dolazi do poremećaja menstrualnog ciklusa, pa čak i do depresije i razvoja problema sa plodnošću.

Ovaj tip gubitka kose naziva se androgenetička alopecija. Jajnici proizvode veliku količinu androgena, a poznato je da aktivni oblik ovog hormona, takozvani dihidrotestosteron ili DHT, utiče na kosu tako što inhibira, tj. sprečava njen rast. Pod desjtvom ovog hormona folikuli dlake se skupljaju i smanjuju do konačnog uništenja. Ovo za posledicu ima trajno izgubljenu kosu.