U potrazi za lepotom, ličnim stilom i neobičnom i blistavom kosom, često se eksperimentiše. Dok neke osobe lako seku i farbaju kosu, mnogi se pre drastičnih promena zapitaju: da li je moguće opadanje kose zbog blajhanja i bojenja?

Farbe mogu oštetiti vašu kosu, ali u većini slučajeva neće uzrokovati njen gubitak. Bojenje kose zapravo uzrokuje gubitak proteina iza vlasi, ali u malim količinama. To će kao rezultat imati tanjenje vlasi, koje je posebno primetno kod svetlije kose. Međutim, ukoliko se pretera sa hemijskim tretiranjem kose, koriste neadekvatne farbe i hidrogen visokog procenta mogu nastati trajna oštećenja.

Kod nekih osoba može se javiti opadanje kose nakon blajhanja. Zbog toga se u ovom tekstu posebno bavimo izbeljivanjem i uticajem blanša na vlasi.

Šta se dešava kada blajhamo kosu?

Od svih metoda bojenja kose, izbeljivanje ili blajhanje je potencijalno najviše štetno. Zbog toga se ne preporučuje da kosu blajhate sami u kućnim uslovima, već da to prepustite profesionalcima.

Proces izbeljivanja podrazumeva podizanje spoljne kutikule vlasi, omogućavajući da blanš u potpunosti uđe u osovinu dlake. Reakcija koja nastaje je sledeća: sredstvo za izbeljivanje razbija stabilne molekule pigmenta na komponente  i na taj način menja boju dlake.

Istovremeno dolazi do razgradnje masne kiseline koja se prirodno nalazi u osovini vlasi i tako je oslabljuje. Upravo ovo predstavlja trajno oštećenje koje se pogoršava sa svakim tretmanom izbeljivanja. Ukoliko se ponavlja često, blajhanje može potpuno podići spoljni sloj dlake. Posledica je brz i kontinutirani gubitak vlage, a samim tim i suva i beživotna kosa. Oštećeni krajevi koji se lako krzaju su tipičan symptom hemijski oštećene kose.

Pored toga, u području vlasišta može se pojaviti osip, crvenilo i svrab.

Opadanje kose od blajhanja

Neadekvatna nega kose koja je često podvrgnuta blajhanju i bojenju može dovesti do privremenog gubitka kose.

Ukoliko se izbeljivač ne koristi pravilno ili se pak koristi u kombinaciji sa hidrogenom visokog stepena, lako može izazvati opekotine kože. Ova hemijska oštećenja vlasišta i folikula dlake su ozbiljna i često rezultiraju opadanjem dlake.

Međutim, ne mora doći do tako drastičnih promena na koži glave kao što su opekotine, pa da ostanete bez kose. Poroznija i sklonija lomnjenju i krzanju biće ona kosa koja je bila u lošem stanju i pre izbeljivanja.

Još jedan scenario sa izbeljivanjem kose može se završiti njenim opadanjem. Kada blanš izazove upalu i peckanje vlasišta, takođe slabi koren dlake, te ona lakše opada.

Kada se kosa tretirana blanšom i hidrogenom visokog procenta podvrgne dodatnim opterećenjima, kao što je prekomerna toplota – njeno sušenje i opadanje je gotovo neizbežno. Zbog toga se ne preporučuje upotreba fena, različitih uvijača i presa za kosu, bar ne u prvim danima nakon izbeljivanja kose.

U suprotnom, dobićete kosu bez sjaja, glatkoće i jačine. Trajno oštećenje folikula dlake znači još nešto: nova kosa koja raste sve je slabijeg kvaliteta, pati i na kraju ne može da se održi.

Čak i ako dođe do tolikog proređenja kose, problem je moguće rešiti transplantacijom kose. Kod vlasišta koje je osetljivo, preporučuje se najpre oporavak kože glave, a potom ručna ili safirna perkutan transplantacija kose.

Kod safirne transplantacije, primera radi, lekar koristi safirnu iglu, pa je čitav proces delikatniji, a rane manje. Samim tim, broj ožiljaka koji nastaje je minimalan i spontano se i brzo povlači. Veoma brzo nakon tretmana, osoba dobija prirodno lepu i gustu kosu, onakvu kakva je bila pre opadanja zbog blajhanja.

Kako sprečiti opadanje kose nakon blajhanja?

Postoje izvesni koraci koje možete preduzeti da sprečite opadanje kose nakon blajhanja ili pak da negujete i oporavite kosu ukoliko dođe do njenog prekomernog oštećenja i gubitka.

Negujte svoju kosu

Intenzivna nega koja podrazumeva upotrebu balzama i hidratantnih maski za kosu može značajno zaštititi kosu. Tretirajte je tri dana pre izbeljivanja, kao i nakon blajhanja, a onda ponovite postupak jednom nedeljno. Na ovaj način možete pripremiti dlaku, učvrstiti je i učiniti elastičnijom. Ojačanjem dlake smanjujete verovatnoću i stepen oštećenja.

Blajhanje prepustite profesionalcu

Pre nego što se odlučite za izbeljivanje kose, posavetujte se sa trihologom i dermatologom. Proverite stanje u kom se nalazi vaše vlasište. Ne izbeljujte već slabu i suvu kosu.

Ukoliko morate da blajhate kosu, neka to radi stručno i profesionalno lice. Ne prepuštajte se frizerima u koje nemate poverenja, a još manje ne pokušavajte da izbelite kosu sami kod kuće. Kada je u pitanju blajhanje vrlo lako može doći do strašnih grešaka.

U slučaju da u toku izbeljivanja kose osetite blago peckanje koje se pojačava, upozorite svog stilistu. Peckanje može biti znak opekotina vlasišta ili pak alergijske reakcije. Zbog toga je važno da se proces blajhanja prekine.

Pažljivo pregledajte vlasište nakon izbeljivanja

Obavezno pregledajte kožu glave nakon izbeljivanja kose. Crveno, iziritirano vlasište, hrapava koža koja se ljušti sigurni su znaci hemijskih opekotina. Do opekotina može doći ukoliko upotrebljavate jake hemikalije ili je vaša koža jednostavno preosetljiva.

Nije retkost da nakon izbeljivanja kose nalazite više vlasi na četki ili u slivniku prilikom pranja. Prekomerno opadanje dolazi pre svega kao posledica lomljenja kose.

Međutim, ne treba isključiti ni druge faktore. Iako blajhate kosu, možda nije izbeljivač uzrok gubitka kose. Razmotrite i druge uzroke kao što je genetika, preterano stezanje i čvrsto vezivanje kose, prisustvo različitih patoloških stanja, kao i uzimanje određenih lekova.

Transplantacija kose kao rešenje

Ozbiljna oštećenja kose i kože izazvana izbeljivanjem u krajnjem slučaju možete nadoknaditi presađivanjem kose. Ukoliko je opadanje kose nakon blajhanja došlo kao posledica hemijskih opekotina veoma je važno da najpre sanirate upaljeno vlasište. Potom se može pristupiti temeljnoj i bezbolnoj tehnici transplantacije. Jedna od najsavremenijih metoda je DHI transplantacija, koja daje najprirodnije rezultate i garantuje brz oporavak i lepu frizuru. Više o ovoj tehnici možete pročitati na sledećem linku.