Veliki broj bolesti i infekcija može dovesti do gubitka vlasi. Tako ni opadanje kose zbog bakterija nije neuobičajena pojava. Bakterije mogu napasti vlasište i folikule dlaka preko kože oštećene psorijazom ili ekcemom. Najpoznatije oboljenje kože glave koje izazivaju bakterije je folikulitis.

Međutim, uzrok opadanja kose  mogu biti i neke bakterijske infekcije koje nemaju neposrednu vezu sa folikulima poput sifilisa. Mi ćemo se u ovom tekstu posebno osvrnuti na bakterijske infekcije vlasišta.

Šta je to folikulitis?

Folikulitis je drugi naziv za upalu folikula dlake. Postoje neinfektivni oblici folikulitisa, prouzrokovani uljima i mastima, koji mogu začepiti folikule dlake kada se nanesu na kožu. Međutim, do upale  najčešće dolazi zbog delovanja bakterija. Stafilokoke (Staphylococcus aureus), streptokoke, proteus i pseudomonas su rodovi bakterija koji uglavnom dovode do upale folikula.

Simptomi folikulitisa

Folikulitis je lako prepoznati. On stvara crveni prsten oko svakog folikula, te oni izgledaju poput akni. Koža je vidno crvena, blago otečena, može da svrbi, pecka i boli. U ranoj fazi kod površinskog oblika nema opasnosti od opadanja kose. Ukoliko se ne leči, infekcija se razvija u dubinski folikulitis, kada dolazi do trajnog oštećenja folikula i gubitka kose.

Tipovi folikulitisa

Postoji nekoliko tipova ovog oboljenja. Neke oblike izazivaju gljivice, neki nestaju zbog mehaničkog uticaja brijača i kao reakcija na kremu ili losion (pseudofolikulitis). Međutim, u najvećem procentu su uzrok folikulitisa bakterije. Tada je u pitanju bakterijski folikulitis.

Koje bakterije izazivaju folikulitis?

Upalu folikula mogu izazvati bakterije iz roda stafilokoka, pseudomonas i proteus.

Staphylococcus aureus

Među vodećim uzrocima bakterijskog folikulitisa su bakterije iz roda stafilokoka, obično Staphylococcus aureus. Ove bakterije žive na koži, ali problemi nastaju kada uđu u telo kroz posekotinu ili neku drugu ranu. Ćelijski zid ovih bakterija sačinjen je od nekih supstanci koje omogućavaju brzo širenje kroz organizam. Takođe, sadrže proteine koji se lako vezuju za protein tkiva, kao što je, na primer, kolagen – protein od koga je u najvećoj meri sačinjena dlaka.

Ukoliko se ovaj površinski oblik folikulitisa ne leči, može zahvatiti i dublje slojeve kože. Tada govorimo o dubinskom folikulitisu. Njegova glavna karakteristika je nastanak veoma bolnih čireva i opadanje kose. Kako vreme odmiče, čirevi se pune gnojem, pucaju i dreniraju, ostavljajući posledice u vidu ožiljaka.

Oštećenja koje folikuli pretrpe su uglavnom trajna, što je indikacija za transplantaciju kose. Nakon izlečenja infekcije lekar može preporučiti modernu FUE tehniku presađivanja kose. Više o FUE metodi možete pročitati na ovoj stranici.

Pseudomonas aeruginosa

Pored stafilokoka, folikulitis mogu izazvati i bakterije iz roda Pseudomonas aeruginosa. Tada govorimo o posebnom tipu infekcije koja se još naziva i folikulitis vrućih kupki. Bakterije iz roda pseudomonas nalaze se na mnogim mestima, a pogotovo u velikim kadama i bazenima u kojima nisu dobro regulisani nivo hlora i PH vrednost vode.

Kod ovog tipa infekcije biće dovoljno da jedan ili dva dana budete izloženi bakteriji, te da se na koži pojavi crveni osip praćen svrabom. 

Proteus species

Bakterija proteus uzrok je nastanka gram-negativnog folikulitisa. Ova infekcija se razvija kao posledica dugotrajne antibiotske terapije akni. Prekomeran rast patogenih gram-negativnih bakterija može doprineti razvoju težeg oblika akni. Manifestuje se uglavnom u predelu brade i obraza, kao i u području oko gornje usne. Čvorići koji nalikuju cistama mogu zahvatiti dublje slojeve kože i razviti se u gnojne apcese. 

Klebsiella, Escherichia Coli, Serratia marcescens

Ove gram-negativne bakterije mogu biti uzrok folikulitisa, ali u blažem, površinskom obliku. Izazivaju stvaranje malih izbočina oko inficiranih folikula, najčešće u predelu brade i čela.

Kako se leči?

Lečenje folikulitisa zavisi od njegovog tipa i stepena ozbiljnosti infekcije. Kod blažih oblika od pomoći mogu biti kućni lekovi i adekvatna higijena. Međutim, da bi se sprečilo širenje bakterijske upale, biće neophodna upotreba antibiotika. Za površinski folikulitis lekar može propisati antibiotsku kremu, gel ili losion. Oralni antibiotici se uvode u lečenje samo ako se infekcija pogorša ili ponovi.

Pored lekova folikulitis se može tretirati i laserskom intervencijom uklanjanja dlaka. Drenaža čireva je takođe nešto što bi trebalo prepustiti stručnim licima. Primera radi, kod karbukula (skupine čireva) lekar može napraviti mali rez kako bi iscedio gnoj. Na ovaj način se ublažava bol, a oporavak ubrzava. To je, takođe, dobar način da se spreče veliki ožiljci.

Opadanje kose zbog bakterija jedna je od posledica koje se mogu javiti usled trajno oštećenih folikula. Međutim, proređena kosa ne treba da vas brine. Savremenim metodama  možete presaditi kosu u predelu vlastišta, a takođe i dlake u predelu brade.

Transplantacija dlake brade na našoj klinici predstavlja vrstu umetnosti. Mi znamo da je brada odraz muškosti i da daje upečatljiv izraz licu muškarca. Ambulantnom tehnikom veoma brzo i jednostavno dolazimo da najprirodnijih rezultata.

Prirodni lekovi i ostale mere koje možete preduzeti

Lakši oblici folikulitisa mogu se tretirati kod kuće i poboljšati uz adekvatne mere nege. Postoje neki koraci koje možete preduzeti da ubrzate oporavak i sprečite dalje širenje infekcije.

Toplim oblogama mogu se umiriti crvenilo i svrab. Ako toplu i vlažnu krpu držite na upaljenom području, smanjićete nelagodnost. Možete natopiti gazu ili kompresu rastvorom slane vode. Pazite da ne preterate. Jedna kafena kašičica kuhinjske soli treba da se rastvori u dve šolje vode.

Umirujući losioni ili bezalkoholna krema takođe mogu biti od pomoći. Pre nego što nanesete bilo koje sredstvo, najbolje će biti da se posavetujete sa svojim lekarom dermatologom.

Pravilna i redovna higijena inficirane kože sprečiće dalje širenje bakterija. Dva puta dnevno perite kožu antibakterijskim sapunom. Pritom koristite čist peškir svaki put. Pošto je u pitanju infektivno oboljenje, nikako nemojte deliti svoje peškire i veš sa drugim osobama. Odeću koja je bila u dodiru sa zahvaćenom kožom operite toplom vodom i sapunom.

Sve dok traje lečenje, ali i nakon što se od infekcije oporavljate, veoma je bitno da zaštitite svoju kožu. Izbegavajte uske kape, brijanje i tople bazene.