Alergije nisu među uobičajenim i čestim uzrocima gubitka kose. Ipak, opadanje kose zbog alergija, pogotovo alergija na hranu, lako je objasniti upravo nutritivnim nedostacima do kojih nužno dolazi kada se ukine unos pojedinih namirnica. Važno je napomenuti da su osobe alergične na hranu sklonije tome da razviju autoimune bolesti kao što je alopecia areata, prilikom koje kosa opada na pečate.

Šta se to zapravo događa u organizmu i koje su veze između slabljenja kose i alergija?

Uzroci i simptomi alergija

Alergijske reakcije predstavljaju proces sličan normalnom imunom odgovoru na opasnost. Kada imuni sistem označi neki virus, bakteriju ili bilo kakvog uljeza kao potencijalnu opasnost po organizam, on aktivira različite mehanizme ne bi li se odbranio.

Za razliku od stvarnih oboljenja poput kijavice, prehlade ili gripa, alergija se javlja kad telo dođe u kontakt sa nekom vrstom materije koju nazivamo alergrenom. Alergeni su izazivači alergija i to su obično supstance poput polena, neke hemikalije ili sastojci hrane koje telo prepozna kao moguću opasnost.

U zavisnosti od toga kako telo dolazi u kontakt sa alergenima, razlikujemo kontaktne alergene, gde spadaju različite hemikalije, kozmetika, nakit i slično, zatim nutritivne alergene, a to je hrana među kojom najčešće orasi, kikiriki, mleko, jaja, riba čokolada, različiti aditivi i konzervansi. Tu su, takođe, inhalatorni alergeni – prašina, dlaka domaćih životinja, polen drveća i trava, grinje. Osoba može razviti alergiju na lekove ili od uboda insekta.

Uobičajeni simptomi alergija koje se povezuju sa gubitkom kose su suva kosa, koža svetlo crvene boje koja se isušuje, pecka i svrbi, perut, kao i pojačano opadanje kose.

Opadanje kose zbog alergije na hranu

Iako se može reći da veza između gubitka kose i alergije na hranu nije naročito jaka, činjenica je da ona postoji. Opadanje kose zbog alergija nikako ne treba prepustiti slučaju. Najbolje je razgovarati sa lekarom o proređivanju kose ili ćelavim pečatima čim se pojave, jer je velika verovatnoća da pored alergije na hranu postoji i drugi uzrok ovog problema.

Nedostatak hranljivih materija

Poznato je da manjak vitamina D, kao i nedostatak gvožđa, niacina, cinka, masti i proteina može biti uzrok opadanja kose. Ako izbegavate neku hranu zbog toga što ste alergični, postoji mogućnost da zbog nedostatka hranljivih materija kosa počne da vam opada.

Primera radi, osobe alergične na mleko i mlečne proizvode imaće manjak vitamina D u organizmu, jer je ova hrana bogat izvor tog vitamina. Kada telo ne dobija dovoljnu dozu minerala i vitamina kroz hranu, moguće je nadomestiti je uzimanjem suplemenata i tako preduprediti brojne zdravstvene probleme, a među njima i gubitak kose.

Međutim, izuzetno je važno da se nijedan preparat ne uzima bez konsultacija sa lekarom. Prekomerno nadoknađivanje vitamina može dovesti do predoziranja i uzrokovati nove probleme. Verovali ili ne, opadanje kose je jedan od njih. To je slučaj sa viškom vitamina A, kao i sa viškom selena.

Autoimune bolesti

Autoimune bolesti su stanja u kojima imuni sistem tela napada sopstvene zdrave ćelije. Premda alergije na hranu nisu autoimuna oboljenja, karakteriše ih sličan hiperaktivan imunološki odgovor, a neretko su u uskoj vezi sa bolestima ove vrste. Alopecia areata jedna je od njih, a manifestuje se gubljenjem kose u vidu pečata.

Alergija na hemijske preparate za kosu

Sasvim je izvesno da preparati različitog hemijskog sastava neće odgovarati svakoj osobi. Alergijske reakcije na proizvode za kosu nisu retkost, a manifestuju se kroz iritaciju vlasišta i folikula dlake, crvenilo i svrab. Alergijsku reakciju može izazvati bilo koji proizvod koji se koristi na kosi, uključujući šampon, farbu i gel za kosu, kao i regenerator. Čest uzrok alergijskih reakcija na vlasištu je hemikalija koja se naziva parafenilendiamin, sastojak mnogih crnih boja za kosu.

Pored ovog, alergije i osipe mogu izazvati još i lateks, metali i plastika, kao i prašina i dlaka i perut kućnih ljubimaca.

U većini slučajeva ove reakcije su blage, a svaka iritacija ili upala vlasišta je privremena. Međutim, ako iritacija potraje, alergeni mogu oštetiti folikule dlake i uzrokovati gubitak kose. Kod ovakvih trajnih oštećenja indikovano je presađivanje kose. Savremene metode poput, primera radi, safirne FUE transplantacije garantuju brzo izlečenje i oporavak, minimalne ožiljke i značajnu promenu u gustini i kvalitetu kose.

Alergija na buđ

Život u kući na čijim zidovima se razvila buđ predstavlja predispoziciju za alergije koje dovode do gubitka kose. Udisanjem spora buđi pokreću se alergijske reakcije u telu tokom kojih imuni sistem stvara hemikaliju histamin. Histamin izaziva upalu koja remeti protok krvi u kapilarima, koji je od presudnog značaja za negu korena dlake. Slaba prokrvljenost imaće za posledicu nedostatak hranljivih materija, a zbog toga i proređivanje i opadanje kose.

Ako se ne vodi računa o problemima sa buđi, stanje se može pogoršati  te na kraju dolazi i do ćelavosti. Gubitak kose kod alergija obično je difuznog tipa, što znači da nema određenog obrasca opadanja, ali da je obuhvaćeno celo vlasište. 

Pored spora plesni, kao neki od uobičajenih unutrašnjih alergena koji mogu izazvati gubitak kose javiće se grinje, prašak za pranje rublja i slično.

Kako se leči gubitak kose zbog alergije?

Kada je gubitak kose posledica alergija na hranu, možete uvesti multivitaminske dodatke ishrani ne biste li izbegli nedostatak bitnih nutrijenata. Ukoliko je alergija na određene namirnice pod kontrolom, a stanjivanje kose se nastavi, možda ste jedan od onih koji imaju genetskih predispozicija za ćelavost. Najbolje rešenje za sebe pronađite uz konsultacije sa lekarom.

Kada kosa opada kao posledica alergijske reakcije na neki preparat ili proizvod za negu, prva stvar koju treba preduzeti jeste da prestanete sa njegovom upotrebom. Postoje različite vrste krema i lekova koje mogu ublažiti iritaciju i smiriti svrab. Umesto jakog hemijskog sredstva radije birajte blage preparate na bazi bilja.

Ako je uzrok gubitka kose izloženost buđi i alergija na buđ, prvi korak u rešavanju problema treba da vam bude uklanjanje buđi iz vašeg prostora. Pregledajte svaki kutak i preduzmite sve što je potrebno da se zauvek oslobodite plesni.

U većini slučajeva kosa će narasti nakon što osoba više nije izložena buđi. Međutim, jednom kada  folikul dlake izumru, kosu ne možete vratiti. U tom slučaju idealno rešenje će biti presađivanje kose. Jedna od najmodernijih i najdelotvornijih tehnika današnjice je FUE transplantacija, koja ostavlja minimalne ožiljke. Pročitajte više o ovoj metodi.