Među brojnim uzrocima opadanja kose ne treba zaboraviti onaj koji nas vodi do korena problema. Reč je, naravno, o korenu kose koji iz različitih razloga počinje da slabi. Slab koren vlasi podrazumeva i to da dlaka ne dobija dovoljno hranljivih materija, te je zbog toga usporen njen rast.

Poremećaj u normalnom i prirodnom ciklusu rasta dlaka povlači za sobom druge probleme, a jedan od njih je i svakako opadanje kose.

Zbog čega slabi koren kose?

Snažna i zdrava kosa su najlepši ukras na glavi žene i muškarca. Međutim, nemaju svi tu sreću da njihova prirodna dlaka bude gusta, divna i sjajna. Ukoliko se lošoj genetici doprinese neadekvatnom negom, vrlo lako se stiže do slabe i proređene kose koja lako opada. 

Nije teško prepoznati slabu kosu. Dlaka se lomi više nego obično, deluje beživotno i suvo. Iskrzani krajevi, kosa koja se lako mrsi i dugo raščešljava, frizura koju je je gotovo nemoguće oblikovati, sve ovo su odlike kose sa slabim korenom. Zbog čega se ovo dešava?

Genetika

Nije tajna da su geni faktor koji ima najviše uticaja kada je reč o teksturi i jačini kose. Gusta ili retka, slaba ili jaka, fina i svilenkasta kosa – kakva god karakteristika da je u pitanju, ona je određena genetikom.

Zbog toga i razloge poremećaja u izgledu i rastu kose treba potražiti u genetskom kodu i genetskim predispozicijama. Ukoliko vam slabi kosa, velika je verovatnoća da je isto iskustvo doživeo neko od vaših roditelja.

Hemijsko tretiranje kose

Svaka hemijska obrada dlake može imati štetan uticaj. Ovo se odnosi na tretiranje kose kiselinama, prilkom pravljenja minivala ili pak na bojenje kose. Farbe za kosu koje u sebi sadrže amonijak umeju posebno da oštete spoljni sloj dlake, kao i da izazovu iritacije na koži glave. Zbog toga ova oštećenja dlaka može pretrpeti i u svom korenu.

Kosa postaje slaba, krza se i lako lomi. Krajnja posledica je njeno opadanje.

Tretiranje kose prekomernom toplotom

Svaki put kada sušite kosu fenom, ispravljate je peglom ili uvijate figarom, vi zapravo vršite opasan uticaj na nju. Čak i kada se ne koristite ovim vrućim alatima za ulepšavanje kose, dovoljno je da je perete pod vrelim tušem i da je tako oštetite. Svako tretiranje prekomernom toplotom nije dobro, jer oštećenjem tog površinskog sloja dlake vi zapravo ostavljate i osnovu vlasi nezaštićenom. Kosa gubi na čvrstini i sjaju, krta je i lako se lomi.

Nedostatak proteina, minerala i vitamina

Najvećim delom kosa je sačinjena od proteina. Kada folikuli dlake ne dobijaju dovoljno zaliha proteina, to će za posledicu imati slabljenje njenog korena i cele kose. Slične rezultate dobićete ukoliko se ne hranite zdravo, tj. ako ne unosite dovoljno minerala i vitamina. „Gladna“  kosa je lomljiva i beživotna, pa njeno opadanje ne treba da iznenadi.

Hormonski disbalans

Poremećaj u nivou hormona ima brojne posledice, a jedna od njih takođe može biti opadanje kose. Hormonska neravnoteža može se javiti zbog poremećaja u radu štitne žlezde ili pak prirodnih procesa kao što su trudnoća i menopauza. Slabljenje korena kose uglavnom se povezuje sa padom estrogena, do kog dolazi konkretno nakon porođaja ili pak u menopauzi.

Kako da ojačate slabu kosu?

Bez obzira na to šta je uzrokovalo slabljenje korena dlake i čitave kose, postoji nekoliko koraka koje možete preduzeti da je ojačate. Oni podrazumevaju odgovarajuću negu i adekvatnu ishranu, ali i tretmane kojima ćete trajno osigurati jaku i gustu kosu kao što je transplantacija. Presađivanje kose DHI metodom, na primer, daje najuspešnije i najprirodnije rezultate. Više o ovoj metodi pročitajte na sledećem linku.

Koristite kvalitetne proizvode za negu kose

Da biste sprečili dalja oštećenja slabe kose, od suštinskog značaja će biti upotreba najboljih proizvoda za negu. Bitno je da šampon, regenerator i proizvodi za kosu koje koristite za oblikovanje budu bogati proteinima i aminokiselinama.

Ne koristite šampon koji će isušiti kosu, a kada koristite balzam počnite sa utrljavanjem u korenu. Da bi efekat bio pravi, umotajte kosu u topao peškir ili stavite kapicu za kupanje. Na ovaj način omogućićete da preparat prodre duboko u folikule dlake. Proteinska maska, pogotovo keratinska, takođe može biti korisna za jačanje kose. 

Budite oprezni kada koristite preparate za negu. Čak i oni najkvalitetniji vam mogu naneti više štete no koristi ukoliko preterate sa upotrebom.

Izbegavajte hemijske tretmane i prekomernu toplotu

Veoma je važno dok oporavljate slabu kosu da ona ne bude i dalje izložena štetnim uticajima. Svedite na minimum hemijske tretmane i korišćenje fena i prese za kosu. Jake hemikalije koje se koriste za bojenje i izbeljivanje mogu trajno oštetiti vlakna kose i učiniti je slabom.

Ukoliko ne možete bez feniranja i farbanja kose, posavetujte se sa svojim frizerom kako je najbolje da stilizujete kosu. Preporučiće vam farbu bez amonijaka, ali i šampon i balzam za bojenu kosu koji u sebi sadrže “dobre alkohole”, takozvani stearilni tj. masni alkohol koji pomaže u jačanju vlasi.

Umesto čestog feniranja, odlučite se da kosu suštite prirodno, na vazduhu, prethodno je blago protrljavši peškirom.

Ojačajte koren uljima na bazi bilja

Suvo vlasište možete hidrirati i oporaviti masažom, koristeći prirodna ulja na bazi bilja. Kokosovo ili arganovo ulje u kombinaciji sa lekovitim ekstratima nevena može učiniti mnogo za jačanje korena dlake. Pre nego što operete kosu, utrljajte ulje u vlasište i ostavite da deluje pet do deset minuta.

Ukoliko imate problema sa peruti, vrlo je moguće da je kožu glave napala neka gljivica. Ulje čajevca će pomoći da je se oslobodite i dopusite koži da slobodno diše, a kosi da nesmetano raste.

Zdravom hranom do zdrave i jake kose

Hranljive materije iz zdrave hrane pružaju energiju koja podstiče rast kose. Dijeta koja uključuje proteine bogate gvožđem hrani vlasište i kosu gradeći jak keratin, protein koji jača kosu, poboljšava njenu teksturu i podstiče rast. Jedite nemasna mesa, ribu, sireve s niskim stepenom masti, soju, ali i mnogo voća, povrća i žitarice.

Vitamini su takođe ključni za zdravlje kose. Vitamin C održava zdravim krvne sudove na vlasištu i tako jača koren dlake. Ujedno, ovaj vitamin pomaže apsorpciju gvožđa iz biljnih vitamin.

Vitamin B7 ili biotin jača slabu kosu i poboljšava njenu teksturu. Ima ga u šargarepi, žumancima, sardini i lososu. Kalcijum u mlečnim proizvodima takođe može učiniti mnogo za rast kose. Ne zaboravite na vodu! Hidratacija je od velikog značaja za opšte zdravlje organizma, pa tako pomaže i u jačanju slabe kose.

Presađivanje kose kao rešenje

Ukoliko ništa od navedenih saveta ne urodi plodom, kao krajnje, ali i trajno rešenje problema možete izabrati presađivanje kose. Postoji nekoliko uspešnih i bezbolnih tehnika transplantacije kose, a kao jedna od najdelotvornijih izdvaja se FUE metoda. Kod ove metode doktor posebnim instrumentom uzima folikule dlake praveći malu pukotinu na koži glave. Kako je reč o sitnim rezovima, nema straha od velikih ožiljaka i bolova. Umesto toga, tačkaste rane bukvalno zarastaju same od sebe.

Nakon uzimanja, transplantati se čuvaju u hranljivom rastvoru, a potom implementiraju na željeno područje na vlasištu. Osoba se već nakon par dana može vratiti aktivnom društvenom životu.