Kada u jednoj rečenici nađete opadanje kose i autoimune bolesti ne morate biti medicinski stručnjak pa da vam prva asocijacija bude alopecia areata. Autoimuno oboljenje nastaje kada se imuni sistem, čija je glavna uloga u organizmu odbrambena, iz još neutvrđenog razloga, okrene protiv sebe i napadne zdrave ćelije u vašem telu. U ovom slučaju, imuni sistem napada zdrave folikule dlake, što za posledicu ima opadanje kose.

Autoimune bolesti i alopecia areata

Medicinska nauka još nije utvrdila šta je uzrok autoimunih bolesti. Postoje izvesni dokazi da su ovim oboljenjima sklonije osobe u čijojporodičnoj istoriji postoji neka autoimuna bolest poput atopije, poremećaja koji karakteriše sklonost hiperalergiji, tiroiditis i vitiligo.

Zapravo, prema statistici, svaka peta obolela osoba ima starijeg člana porodice koji je takođe doživeo ovo stanje. Postoji preko 80 vrsta autoimunih bolesti, zbog čega je ponekad teško odrediti dijagnozu. Neke od njih su reumatoidni artritis, multipla skleroza, dijabetes tipa 1, upalna bolest creva i psorijaza.

Uprkos onome što mnogi misle, vrlo je malo naučnih dokaza koji podržavaju mišljenje da je alopecija areata izazvana stresom. Ekstremni slučajevi stresa mogu potencijalno pokrenuti stanje, ali najnovija istraživanja ukazuju na to da uzrok ipak treba potražiti u genetici.

Kod oboljenja alopecia areata imunitet zapravo napada zdrave folikule dlake. Folikuli najpre postaju vrlo mali, rast kose sve slabiji dok se potpuno ne zaustavi jednom kada su folikuli potpuno uništeni. Karakteristično je opadanje kose u pečatima. Kod osoba koje imaju samo nekoliko ovakvih pečata oporavak je često potpun i do njega dolazi spontano.

 Lek za ovo oboljenje ne postoji. Iz jednom uništenih folikula kosa više ne može izrasti. U tom slučaju je indikovana transplantacija kose. Postoje mnoge savremene metode presađivanja kose, među kojima je jedna od najdelotvornijih DHI transplantacija. Ova tehnika daje najprirodnije rezultate, unapređuje gustinu kose, a njome se može kontrolisati i smer rasta, te osoba veoma brzo ima jednako lepu frizuru kao što je bila pre alopecije.

Simptomi alopecije areate

Alopecija areata se može pojaviti iznenada i razviti za samo nekoliko dana. Obično obuhvata vlasište, ali gubitak kose može da se pojavi i na ostalim delovima lica, poput obrva, trepavica i brade, kao i na ostalim delovima tela na kojima raste dlaka. Dok neki ljudi gube kosu mestimično, tako da imaju ćelave pečate, drugi mogu izgubiti svu kosu. U ovom drugom slučaju govorimo o oboljenju alopecia totalis. Gubitak kose na čitavom telu naziva se alopecia universalis.

Pečati bez kose uglavnom su ovalnog oblika, veličine novčića.

Alopecia areata kod muškaraca

Alopecija areata javlja se i kod muškaraca i kod žena, ali ćelavost mnogo češće povezujemo sa muškarcima. Manifestuje se na licu – bradi i obrvama, potom vlasištu, grudima i leđima. Za muškarce ovakav vid gubitka kose može biti poprilično stresan. Poređenja radi, kod alopecije adrogenetike, tj. kod muškog tipa ćelavosti kosa opada postepeno, a kod ovog oboljenja gubitak može biti iznenadan i drastičan.

Alopecia areata kod žena

Veća je verovatnoća da će se ovo autoimuno oboljenje razviti kod žena no kod muškaraca, iako još nije utvrđeno zašto je to tako. Osim gubitka kose na vlasištu, kod žena može da se pojaviti i opadanje dlaka na obrvama i trepavicama.

Kao i kod muškaraca, gubitak kose kod žena može se pojaviti odjednom, i zahvatiti malo područje. Vremenom može doći do proširenja ćelavih pečata, te i do većeg opadanja kose. 

Alopecia areata kod dece

Čak i kod dece se može razviti alopecia areata. Pored gubitka kose, deca mogu da imaju i oštećenja na noktima u vidu lezija. Ovaj simptom se može javiti i kod odraslih, ali je češći kod dece.

Psiholozi ocenjuju da deca mlađa od 5 godina obično ne doživljavaju emotivan stres zbog alopecije. Međutim, već nakon pete godine gubitak kose može biti traumatičan za decu kada počnu da primećuju kako se razlikuju od drugih. U tom slučaju, posavetujte se sa pedijatrom na koji način da pomognete svom detetu da se izbori sa ovim problemom.

Da li se može sprečiti ovo autoimuno oboljenje?

Jasno je već iz samog pitanja da je odgovor – NE. Nažalost, alopecija areata se ne može sprečiti jer je njen uzrok nepoznat. Ovaj autoimuni poremećaj može biti rezultat nekoliko faktora. Oni uključuju porodičnu anamnezu, druga autoimuna stanja, pa čak i druga stanja kože. S obzirom na to da medicinska nauka još nije pronašla način da utvrdi zbog čega se ova bolest javlja, ni njeno sprečavanje još nije moguće.

Kako se boriti sa alopecijom

Alopecia areata može biti emotivno izazovna i za odrasle, ne samo za decu. Bez obzira na to da li imate samo par pečata ili ste potpuno ostali bez kose, velike su šanse da vam ne bude prijatno među ljudima. Osećaj izolovanosti mogu ispratiti i depresivna raspoloženja. Važno je znati da postoje izvesni koraci i promene u načinu života koje vam mogu pomoći da se lakše nosite sa ovim zdravstvenim i estetskim problemom.

Uvek možete izabrati da nosite periku, nadogradite trepavice ili iscrtate obrve. Međutim, definitivno najbolje i najuverljivije rezultate daće transplantacija kose. Možete uraditi i presađivanje obrva i dlaka brade. Pročitajte više o tome.

Ostale autoimune bolesti povezane sa opadanjem kose

Neke druge autoimune bolesti pored alopecije areata mogu takođe dovesti do gubitka kose. Jedna od njih je lupus, koji utiče na više organskih sistema tela. Simptomi lupusa uključuju umor, glavobolju, bolne zglobove, anemiju, abnormalno zgrušavanje krvi i gubitak kose.

Neka istraživanja su pokazala da opadanje kose može doći i kao rezultat Hašimotove bolest. U slučaju ovog oboljenja imuni sistem napada štitnu žlezdu, te izaziva hipotireozu.

Ipak, među vodećim autoimunim oboljenjima koja za posledicu imaju gubitak kose jeste alopecia areata.