F.A.Q – dr. Balvi

F.A.Q – sa dr. Balvijem

Najčešće postavljana pitanja

Koliko je transplantacija kose bolna?


Budući da se uklanjanje korena izvodi pod lokalnom anestezijom, pacijenti tokom presađivanja ne osećaju bol. Prisutan je samo blagi osećaj pritiska. Međutim, to ne uzrokuje nelagodu. Isto tako, faza zarastanja transplantata je potpuno bezbolna.

Da li je kosa na donatorskom području vidljiva?


To je velika prednost FUE nasuprot FUT tehnici. Budući da se kroz FUE tehniku uzimaju samo mali transplantati, ne ostaju ožiljci. Samo uz detaljniji pregled možete videti male, svetlije tačke koje ostaju u veličini manjih pora, koje se  pojavljuju ispod kose.

Koliko je vremena potrebno da presađene dlake počnu rasti?


Nakon presađivanja, kosi će biti potrebno oko tri meseca za početak rasta. Obično pacijenti od petog meseca stalno pitaju za rast kose. U poslednjih devet meseci oko 90 posto pacijenata dolazi sa zanosnim, prirodnim izgledom i slikom kose koja je puna volumena.

Koliko dugo će presađena kosa rasti?


Nema ograničenja za rast kose. Budući da je to kosa tela, ona nastavlja svoj rast na drugom mestu i  može rasti sve dok je to dopušteno genetskom dužinom kose pacijenta.

Može li se i tuđa kosa presaditi?


Za transplantaciju kose biće korišćena samo vaša kosa. To je poput presađivanja organa. Telo bi direktno odbacilo tuđu kosu.

Koliko traje transplantacija kose?


Konkretno za transplantaciju, lekaru je potrebno oko 3 do 5 sati. Budući da transplantacija uključuje preliminarni pregled, pacijenti bi trebalo da planiraju oko dva dana za transplantaciju kose. Nakon 15 dana, poslednji tragovi intervencije će nestati.

Koji su rizici transplantacije kose?


Budući da operacija nije pod totalnom anestezijom, rizici su relativno niski. Pod određenim okolnostima može postojati netolerancija lokalnog anestetika. Same nuspojave presađivanja nisu poznate.

Može li se uticati na izgled kose?


Da, to je moguće. Ako pacijent želi određeni smer rasta, treba razgovarati s lekarom kako bi pronašao rešenje. Važno je da kosa napokon krene da raste, a onda je možete oblikovati po želji.

Zatražite ponudu